Непушачи VS Пушачи

януари 31, 2011 at 9:51 am 7 коментара

Да. Това е поредният интернет вопъл на скучен непушач срещу яките, ощетени пушачи.  Този роптаещ срещу одимяването на ужасните непушачи пост се дължи на едно неделно обикаляне на последния отворен МОЛ във Варна – „Двете кули“. /да, да, ужасно е да се ходи по молове, но уточнявам веднага, че не вярвам в модерното равенство МОЛ=Преизподня/. Та, обикаляме това чудовищно архитектурно недоразумение и навсякъде срещаме надписи „Без тютюнев дим“. Супер. Значи да си намерим кафене за непушачи ще е фасулска работа. Оказва се обаче, че на повечето кафенета там  е сложен надпис, че са за пушачи. Продължаваме обиколката и попадаме на „Сити Рок Кафе„, на чиито стъклени стени са разлепени стикери, че тук не се пуши. Леле, размазване от кеф. Рок, Кафе и всичко това БЕЗ Цигари! Юху! Тъкмо ще сядаме на едната маса, усмихваме се на жената с бебе на съседната, когато виждаме на другата маса двама симпатяги, които си пафкат блажено цигарки. Опа. Какво става тук? Приближава се усмихнатата сервитьорка и ние смутено: „Тук пуши ли се“? Сервитьорката се усмихва още по-широко и някак си съзаклятнически: „Ами не. Пепелниците са прибрани, но ние ще ви дадем!“ Следва изпълнен с недоумение поглед от моя страна, който явно е приет от сервитьорката за силно впечатлен и одобряващ тяхната стратегия да привличат и пушачи, и непушачи. Ако беше възможно, сигурна съм, щеше да се усмихне още по-широко, но тя само реши конспиративно да уточни още веднъж, че няма нииикакъв проблем да ми донесе пепелник. Реших да не я оставям да се мъчи да разшифрова неодобрението по физиономията ми и я светнах устно, че като непушач съм възмутена от всичко това. И си тръгнахме. Телефонът за сигнали за точно такива случаи, които са дадени от РИОКОЗ не бе вдигнат. Не че останах особено изненадана, имайки предвид, че това се случва в неделя. Съответните служби ще бъдат уведомени писмено за това чудо, но за съжаление някак си мисля, че ефект голям няма да има. Та да предупредя и останалите наивни непушачи, които се радват на табелите „Тук не се пуши“ да не се радват особено, защото винаги има опция просто да ти подадат пепелник.

Ако случайно пък някой собственик на заведение попадне на този пост: Моля ви, не ни лъжете. Ако ще давате пепелници, то не слагайте измамни надписи. Избрала съм заведението ви, заради тях и съответно пушенето на съседната маса е недопустимо.

Ще се обърна и към пушачите: Моля ви, когато седнете в заведение с надпис „Тук не се пуши“, не пушете. Дори да ви предлагат пепелник. Да, знам, че не е луд този, който яде зелника…

И така и така съм отворила темата пушачи/непушачи, ще си кажа мнението по въпроса. Никога не съм си падала по цигарите и дима, който ми причинява главоболие. Понасяла съм го обаче, заради всички готини приятели, които имат този кофти навик. Не ми е било приятно по заведенията, но не съм роптаела гласно. Тогава, в един прекрасен ден, в обедната почивка реших да заведа големия си, бременен корем на обяд в близкото заведение. Да, там се пушеше, както и навсякъде другаде в града, с изключение на отделението за непушачи в „Годзила“, която за съжаление идва прекалено далеч от работното ми място, тъй че искам, не искам се примирявам с дима. Сядам си на едната маса и си поръчвам. Тъкмо ми носят храната, когато мъж и жена ме питат дали могат да седнат при мен, тъй като няма свободни маси. Съгласявам се. Хората сядат, поръчват си и небрежно вадят цигари и ги палят. Учтиво ги моля да не пушат. Следва реакция, която няма да забравя. Викове каква съм, що съм, че съм имала претенции. Какво правя в заведението, след като не искам да ми се пуши и други такива. Останах втрещена. Хайде, това, че се пуши навсякъде го преглътнах, ама да дойде някой на масата, която вече съм заела и да ми пуши в лицето, докато се храня…Е, множко ми дойде. Та тук някъде нещо в мен се пречупи и го карам непримиримо срещу пушенето. Много хора, които са против пълната забрана за пушене казват, че те са съобразителни пушачи и няма нужда от такива строги мерки. Напротив, уважаеми. Има нужда. Вие по всяка вероятност и крадци не сте, но крадци има и закони срещу тях също. Не, не се обиждайте на сравнението, моля ви. Казвам просто, че фактът, че има съвестни пушачи, не отменя факта, че има адски много други, които не се съобразяват с нищо и с никого. Да, аз искам да бъдете дискриминирани и да ви бъде отнето правото да палите цигара, където и когато си поискате.  Защото има нужда.

Entry filed under: С чаша горещо кафе. Tags: , , .

Семействата без брак

7 коментара Add your own

 • 1. manypervez  |  януари 31, 2011 в 11:26 am

  всъщност и аз съм склонен да участвам в тези завери с пепелниците под масата. и това е тъпо, разбира се. хората, които не пушат винаги трябва да имат приоритет. и затова не е необходима свещена война срещу порочните пушачи. без войни, ако може.

  Отговор
  • 2. KoenWinterstorm  |  февруари 1, 2011 в 9:15 am

   Вчера за пръв път от доста време посетихме един китайски ресторант до нас. И заварихме следната промяна, голямата им хубава зала беше преградена през средата с алуминиева дограма, разделяйки помещението за пушачи и непушачи. Да беше леко загрозяващо, да струвало им е известна сума, но аз останах впечатлен и доволен. Това е нещо което искам да виждам все по-често. Наистина са малко съобразителните пушачи. Но те са мнозинство и политиците се съобразяват с тях и бизнеса се съобразява с тях и за това ми е странно когато се изкарват неоправдани и низвергнати.

   Отговор
 • 3. Непушачи VS Пушачи | Bulgarian Blog  |  февруари 2, 2011 в 1:39 am

  […] Да. Това е поредният интернет вопъл на скучен непушач срещу яките, ощетени пушачи.  Този роптаещ срещу одимяването на ужасните […] Прочетете повече -> WordPress.com Top Posts […]

  Отговор
 • 4. Inditan  |  февруари 2, 2011 в 10:22 am

  Разбирам те много добре, Нев! И те подкрепям.

  И аз имам същия проблем с пушачите, които на всичкото отгоре са егати фанатиците, когато стане дума за пушене и цигарки… Все едно няма други приятни неща за тях на този свят … Горкичките!

  Отговор
 • 5. Kamelia Nikolova  |  септември 18, 2012 в 9:54 pm

  Поздравления, напълни му душата тази твоя публикаци!!!! Като че ли аз ъм я писала. Подкрепям те напълно и си абсолютно права, че пушачите били те чатс от комнпанията ни или не са безкрайно несъобразителни и ми е писнало винаги да сядаме на маса за пушачи, често заради единствения мил, жалък, клет пушач от групата, който видиш ли, не можел да пие без да пуши….аман! Айде сега да ни е жив и здрав новия закон!!!!
  Поздрави!

  Отговор
 • 6. anjela  |  септември 21, 2013 в 1:22 pm

  късно е моме за китка:

  най после едно добро решение на Орешарски.ако го направи ще се сложи край на малтретирането на пушачите: „Да се отмени законът за забраната на тютюнопушенето в закрити помещения е обсъдил премиерът Пламен Орешарски на продължила два часа среща с протестиращи и неправителствени организации, съобщи репортер на „24 часа“ от Министерския съвет. Сегашното положение води до фалит на малките заведения, а така или иначе навсякъде забраната се нарушава с така наречените „гръцки пепелници“, заяви след консултациите Спас Колев от Движение „Свободни, можещи, силни“.

  Отговор
 • 7. anjela  |  юни 26, 2015 в 9:10 am

  този материал слага точка на спора вреда от пушенето. оказва се всичко е една добре организирана користна лъжа

  Американски съд е установил, че статистиката за вредата от тютюнопушенето е била поръчвана от фармацевтичните компании. На международния „цигарен фронт“ възникна събитие, което издърпа килимчето изпод краката на всички онези, които се борят яростно с тютюнопушенето.

  Тези хора бяха лишени от най-скъпото – статистиката за вредата от тютюнопушенето (особено пасивното). Това рано или късно щеше да се случи така или иначе, но навярно не толкова драстично!

  Кой е плащал и защо?

  Столичният съд на окръг на Колумбия, САЩ, постанови да се премахнат от списъка на продуктите, разпространявани от Food & Drug Administration (ведомство, занимаващо се и с тютюн), няколко доклада на американското министерство на здравеопазването за вредите от пушенето за пушачите и околните, както и да бъдат изключи от състава на съветниците на FDA трима експерти, участвали в изготвянето на тези документи.

  Защо? Защото тези експерти, както е установил съдът, са били на издръжка на фармацевтичните компании Glaxo и Pfizer, които получават директна парична облага от факта, че хората се отказват от пушенето: например, като произвеждат препарати, помагащи да се откажат.

  Тези компании са активни поборници на средства за борбата с тютюнопушенето в световен мащаб чрез фондации и други канали, като важно е да се отбележи, че продажбата на препарати, особено без рецепта, е многомилиарден бизнес, в пъти повече от цигарения.

  И какви са тези доклади?

  Един от тях, от 1998 г., е за никотиновата зависимост. Някога чували ли сте, че никотинът създава по-силна зависимост на хероина (въпреки че очевидните факти говорят за друго), както и че всички пушачи са наркомани? Е, няма повече такъв доклад.

  Сега – кои са тези трима експерти. Поименно и на английски: Jonathan Samet, Neal Benowitz и Jack Henningfield. Тези и още няколко други герои, оказва се, около 30 години са получавали грантове, премии и други пари от двете корпорации, непосредствено и материално заинтересовани от ограничаването на тютюнопушенето, от това хората да вярват, например, във вредата от пасивното пушене, да досаждат и принуждават пушачите да „потърсят медицинска помощ, за да се откажат от пушенето“.

  И ето че се появява съдията Ричард Леон … Какво означава неговото решение: то е доказателство за това, че кампанията срещу тютюнопушенето (в своята американска версия) е започнала и е била финансирана с изцяло користни цели от американското медицинско лоби. Което в крайна сметка не е никаква тайна – достатъчно е да се разгледа списъкът на тези, които финансират кампанията срещу тютюнопушенето, при това по целия свят.

  Откъде са цифрите?

  Решението на съда означава преди всичко и това, че много от сведенията за вредата от пушенето са боклук и с тях не може да се борави.

  Не че и това е откритие. Пак в САЩ, както и в други страни, има много статии и книги, написани за това с какви методи са получени стряскащите цифри за въздействието на цигарения дим върху околните непушачи.

  Измислен е дори термин – „наука за боклуци“. Тя се разглежда, например, в творбите на класика в жанра, американският статистик Майкъл Макфаден (най-новата му книга на немски, с позоваване на бореца срещу тютюнопушенето Хитлер, се казва Tobacconacht.

  Майкъл е уникален човек, той още преди решението на съдия Леон, е проучил почти всички първоизточници, прочел е и най-дребния шрифт, и разбрал, че изходните доклади на тази тема са само шест. Ето какви са неговите открития…

  Така например, добре познатата история за това как „в САЩ“, веднага след забраната за пушене, в много проценти е намалена смъртността от инфаркти. По-късно се оказва, че е взета статистика, публикувана след забраната, но направена преди това. Но цифрите се разхождат из информационното пространство.

  Има такава история и за появата на рак на белия дроб. Тя е съставена в Калифорния преди забраната, а не след това.

  Или идеята, че пасивното пушене може да предизвика пародонтоза. Оказва се, че са правени експерименти не с хората, а с плъхове. За целта плъховете са поставяни в малки кутии, където са вкарвали дим. Според изчисленията на Майкъл, това е, примерно, като дим от около десет хиляди цигари в телефонна кабина (ако там стои един човек).

  Плъховете са оцелели, но на венците им се образувало нещо странно: стискали зъбите си?

  Толкова за науката.

  Има подобни проблеми и за активното пушене, т.е. вредата за тези, които пушат. Като пример е цифрата за 400 000 смъртни случая годишно от пушене (отново само в САЩ).

  Оказа се, че половината от включените „жертви“ са били на повече от 72 години, а 20% – на повече от 80. Починали са от болести, за които се „смята, че са свързани“ с пушенето. Въобще, дойде време за разглеждане на първоизточниците.

  Сега възниква въпросът, какво следва. Бюджетът на антицигарените организации в САЩ е (според Майкъл) до 900 милиона долара на година, за тези пари се прави мощна кампания за разпространие по целия свят на подобни данни.

  Към тази хранилка са привлечени хиляди хора. Задействана е Световната здравна организация, правителства, направени са редица изявления на най-високо ниво, приети са закони за забрана на тютюнопушенето – и всичко въз основа на тези доклади.

  Очевидно американското медицинско лоби е било убедено, че номерът ще мине, че никой няма да проверява статистиката. Е, дойде време да се провери.

  Източник: nbox.bg

  Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Последни коментари

anjela за Непушачи VS Пушачи
anjela за Непушачи VS Пушачи
Kamelia Nikolova за Непушачи VS Пушачи
Лиляна Йосифова за Sony Reader Pocket Edition –…
chinuk за Sony Reader Pocket Edition –…

%d блогъра харесват това: