Мафия

Представете си група хора от всякаква възраст, които седят и ожесточено спорят. Чуват се възгласи от рода на: „ТИ СИ УБИЕЦ!“, „ЦИВИЛКА СЪМ!“, „НЕ СЪМ УБИЕЦ!“. . . Отстрани изглежда като да сте на посещение в лудница, но всъщност сте попаднали на една безумно интересна, психологическа игра, която от няколко години е на мода в София и Пловдив, но за съжаление се недолюбва във Варна.

История на Играта:

Според данните в интернет Мафията е създадена през 1989 година в Русия и авторството и се оспорва между двама студенти.

Другото разпространено мнение е, че Мафията е създадена от руска психоложка, която е използвала играта, за да развива способностите за логическо мислене и най-вече за общуване и водене на дискусии между хората. Който и вариант да е истинския, то явно родината на Мафията е Русия.

Правилата на Играта:

За да играете Голяма Мафия са необходими най-малко 12 души.
От тези 12 души се избира един доброволец, който познава добре играта и който ще играе ролята на Съдбата.

Съдбата раздава картите, обяснява кои са специалните карти, какви са правилата на играта и през цялото време има най-много работа и най-много следи играта.
Раздават се картите и всеки един участник поглежда своята, като усърдно я крие, за да не я видят другите. Ако ти се е паднала:
Черна карта, то твоята роля в играта е Убиец.
Червената карта означава, че ти си мирен, Цивилен граждани
В наличност са и няколко специални карти. В класическия вариант на играта те са три:
Ако имаш късмета да измъкнеш изпод картите Дама купа, то ти ще си Врачката.
Притежателят на Вале купа е Лечител, а на Поп купа Ченге

Съотношението убийци – цивилки е 1:4, т.е. при 12 играчи убийците ще са 3, а цивилките 9.

Каква е ролята на убийците и специалните карти?

Задачата на играчите е следната: мирните граждани трябва да издирят и „убият“ всички убийци. Убийците пък трябва да избият всички цивилки.

Играта е разделена на два етапа: Ден и Нощ

Когато Съдбата обяви, че е НОЩ всички играчи си затварят очите. След това Съдбата призовава всички Убийци да си отворят очите и да посочат една цивилка. Когато убийците посочат заедно един играч, този играч се води убит и участието му в играта от този момент нататък се прекратява.

След това Съдбата призовава всичи убийци да си затворят очите и да се събуди Врачката. Врачката посочва някой от играчите, за който има подозрение, че е убиец и Съдбата с кимане или отрицателен жест пояснява дали играчът е цивилка или убиец. Въз основа на тази подсказка на сутринта Врачката има възможност да убеди останалите във виновността или невинността на даден играч и по този начин да помогне за спечелването на цивилките. Не е позволено Врачката да казва: АЗ съм Врачка и еди кой си е убиец или невинен! Така само се разваля удоволствието от играта. Същото важи и за лекаря.

Лечителят следи внимателно играта през деня и когато вечерта Съдбата го събуди той посочва човекът, който според него е най-вероятно убийците да са убили през нощта. Ако е посочил играчът, посочен и от убийците цивилката се води излекувана и на сутринта оживява.

Кога започва веселбата?

Съдбата обявява, че е настанал ден. Всички отварят очи и започва най-веселия етап от играта. Цивилките търсят убийците. Убийците от своя страна се правят на върли цивилки и се опитват да отстранят всички, освен колегите си по карта. В първия ден обвиненията са забавни и в повечето случаи на никакви основания.

Например Иванчо се е почесал по крака, значи той е убиец. Иванчо от своя страна се оправдава, че е цивилка и за всичко е виновен комарът, който го е ухапал по крака. Иванчо също така споменава, че не убиец, но докато се е чесал по крака е усетил как Марийка до него през нощта нещо е махала с ръце и сигурно е убиец.

В общи линии първия ден е голям цирк и е изключителна рядкост да падне убиец. Съдбата записва обвиненията и когато се съберат три предложения следва гласуване.

Ако повечето хора са решили, че има нещо подозрително в чесането на Иван, тъй като примерно е зима и комари няма вдигат ръка срещу него и Иван умира. Ако са решили, че ще повярват на Иван и ще му се доверят, че има нещо съмнително в Марийка и повечето гласуват срещу нея…умира Марийка. Съдбата ни казва дали убития е цивилка или убиец и отново настъпва нощ.

През нощта убийците отново убиват някоя цивилка. Врачката посочва някой и научава дали е убиец или цивилка. Лечителят се опитва да излекува евентуалната жертва…и сутринта дебатите започват отново, като този път на по-основателно ниво, тъй като от жертвите през нощта и от гласуванията през деня може да се направят някакви що-годе разумни изводи.

Играта продължава докато не спечелят убийците или цивилките. Може да се приключи и по-рано, ако се намеси дългата ръка на Закона или Ченгето.
Ченгето има правото да заяви, че е Полицай и да каже, че смята Иванчо и Марийка за убийци и че ги арестува. Ако Иванчо и Марийка наистина са убийци играта се печели от цивилките. Ако обаче ченгето не е право цивилките губят играта и всички много, много се ядосват на полицая, който им е прецакал забавлението.

Ако така написано ви звучи скучно и не особено интересно – грешите. Играта е очарователна. Покрай нея хората се опознават и усъвършенстват уменията си за общуване, водене на дискусии, убеждаване и защитаване на мнението си. Когато са много хора е възможно въвеждането на още специални карти, с които играта става двойно по-интересна. Ако са по-малко пък има вариант за игра на Малка мафия, където специални карти няма, няма и ден и нощ, а всичко е въпрос на гласуване…Но това са подробности. Важното е всички да се забавляват. 🙂

 

 

МАЛКА Мафия:

При малката мафия няма специални карти. Само убийци и цивилки. Съотношение – 1 убиец на 3 цивилки. След изтеглянето на картите, всички затварят очите си. Предварително уточнен участник казва „Убийците да си отворят очите“. Убийците се виждат кои са и приканени от същия участник, затварят очи. След това всички отварят очи и избират Прокурор и Съдия.

ПРОКУРОРЪТ има право да приема и отхвърля предложенията за гласуване на убиец. Примерно Иван казва: „Предлагам Марийка за убиец, защото докато си гледаше картата направи много странна физиономия“. Прокурорът казва: „Добре, приемам кандидатурата“ или „Отхвърлям кандидатурата. За мен Марийка е цивилка, защото аз също я гледах и никаква физиономия не направи“. А може изобщо да не се обяснява защо приема или отхвърля нечия номинация.

СЪДИЯТА е човекът с двата гласа. Т.е. при гласуване неговият глас се брои за два.

Избирането на Прокурор и Съдия става чрез кандидатирането им от останалите участници. Никой няма право сам да повдига своята кандидатура за Прокурор или Съдия. Всеки участник има право да предложи останалите играчи за Прокурор или Съдия.

Прокурорът и Съдията подлежат на смяна. Ако не ви харесва тяхната работа, то вие може да ги уволните от длъжност. За целта е нужно някой да поиска отнемане на поста им. Когато това се случи се гласува кой е За свалянето им от длъжност. Гласува се и ако повечето са „За“, то следват нови кандидатури за Прокурор или Съдия. /При такъв тип гласувания гласът на Съдията се брои за един, не за два/

Ако Прокурорът бъде номиниран за Убиец, то той има правото да отхвърли тази номинация. Съдията може да бъде номиниран за убиец също, но при гласуване, той си гласува с два гласа срещу своите опоненти.

Та, играчите си избират Прокурор, Съдия, след това кои са най-подозрителните сред тях. Говорят, гласуват и съответно губят или печелят. Този, който бъде „убит“, след гласуването си показва картата.

В общи линии – това е.

17 коментара Add your own

 • 1. Deni  |  април 21, 2007 в 4:05 pm

  Igrata naistina e mn mn interesna,igrah q za purvi put predi 3 god.,trudnoto e dokato razbere6 pravilata, no opredeleno si struva…Osobeno kogato ste golqma kompaniq i iskate da se zabavlqvate zaedno,smehat e garantiran:)))

  Отговор
 • 2. dete  |  октомври 2, 2009 в 8:44 am

  http://pillsofdete.wordpress.com/2009/04/20/close-your-eyes/
  съвсем не е само пловдив и софия, целият бургас гори от таз игра, и съм чувала, че първо във варна са играли… или пловдив.. хм.
  go us!

  Отговор
 • 3. chinuk  |  октомври 2, 2009 в 8:56 am

  🙂 Е, нямам наблюдения за Бургас, но ви поздравявам, че играете. Аз тук не мога да си намеря компания, с която да играя, за съжаление. Иначе това съм го писала преди години. Не знам от колко време играете вие. 🙂

  Отговор
 • 4. dete  |  октомври 10, 2009 в 1:45 pm

  от около 4 : )

  Отговор
 • 5. A  |  май 5, 2010 в 3:20 pm

  От 8 години. Всичко почна в Смолян.

  Отговор
 • 6. Велислав  |  януари 30, 2011 в 8:33 pm

  Аз съм от София.Търся хора от София с които да я играя.

  Отговор
  • 7. Ели Тодорова  |  юли 4, 2012 в 5:54 pm

   Играем я в Банишора!
   Ако ще пишеш да е във фейса тук не влизам, стана случайно…

   Отговор
 • 8. Mihail  |  януари 9, 2012 в 11:12 am

  Аз съм от София и искам да споделя, че играта наистина е много весела и забавна. Но не съм сигурен, че е измислена в Русия и още повече през 1989, защото аз лично съм играл тази игра 1987 под името „Убиец“.

  Отговор
 • 10. Merry  |  януари 19, 2012 в 6:44 pm

  А някой може ли да обясн какви са правилата на „малката мафия“?

  Отговор
 • 11. Мафия « see you later ↑ elevator  |  юни 30, 2012 в 1:18 pm

  […] Какво: Игра на Мафия (кратко описание за да имате идея какво е: https://chinuk.wordpress.com/%D0%9C%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F/) […]

  Отговор
 • 12. gigi  |  август 17, 2012 в 6:55 am

  ти си някакъв болен инфант, който уме да трака по клавиатурата и да пълни нета с глупости….

  Отговор
  • 13. chinuk  |  август 17, 2012 в 7:43 am

   🙂 Благодаря. Хубаво е, че има и сериозни, възрастни хора, които пълнят нета с …умности. Merry, много съжалявам, но съм я позабравила малката мафия и ще те подведа.

   Отговор
 • 14. Preslava  |  септември 9, 2012 в 12:36 pm

  Някой знае ли някъде в София хора, които се събират да играят мафия? Бих искала да се свържем с повече „мафиоти“ и да съберем голяма група. Ако някой има желание, също може да ми пише на имейл и да остави контакти, за да го информирам, когато събирам група. : dark_angel13@mail.bg

  Отговор
 • 15. chinuk  |  декември 9, 2012 в 2:34 pm

  Тъй като вчера си припомнихме малката мафия, ето и правилата за нея, докато не я забравя отново.

  МАЛКА Мафия:

  При малката мафия няма специални карти. Само убийци и цивилки. Съотношение – 1 убиец на 3 цивилки. След изтеглянето на картите, всички затварят очите си. Предварително уточнен участник казва „Убийците да си отворят очите“. Убийците се виждат кои са и приканени от същия участник, затварят очи. След това всички отварят очи и избират Прокурор и Съдия.

  – ПРОКУРОРЪТ има право да приема и отхвърля предложенията за гласуване на убиец. Примерно Иван казва: „Предлагам Марийка за убиец, защото докато си гледаше картата направи много странна физиономия“. Прокурорът казва: „Добре, приемам кандидатурата“ или „Отхвърлям кандидатурата. За мен Марийка е цивилка, защото аз също я гледах и никаква физиономия не направи“. А може изобщо да не се обяснява защо приема или отхвърля нечия номинация.

  – СЪДИЯТА е човекът с двата гласа. Т.е. при гласуване неговият глас се брои за два.

  Избирането на Прокурор и Съдия става чрез кандидатирането им от останалите участници. Никой няма право сам да повдига своята кандидатура за Прокурор или Съдия. Всеки участник има право да предложи останалите играчи за Прокурор или Съдия.

  Прокурорът и Съдията подлежат на смяна. Ако не ви харесва тяхната работа, то вие може да ги уволните от длъжност. За целта е нужно някой да поиска отнемане на поста им. Когато това се случи се гласува кой е За свалянето им от длъжност. Гласува се и ако повечето са „За“, то следват нови кандидатури за Прокурор или Съдия. /При такъв тип гласувания гласът на Съдията се брои за един, не за два/

  Ако Прокурорът бъде номиниран за Убиец, то той има правото да отхвърли тази номинация. Съдията може да бъде номиниран за убиец също, но при гласуване, той си гласува с два гласа срещу своите опоненти.

  Та, играчите си избират Прокурор, Съдия, след това кои са най-подозрителните сред тях. Говорят, гласуват и съответно губят или печелят. Този, който бъде „убит“, след гласуването си показва картата.

  В общи линии – това е.

  Отговор
 • 16. Панчо  |  юли 31, 2018 в 10:54 am

  Здравей,
  Благодаря за обясненията. Не съм я играл, но ще пробвам.
  Имам една малка математическа забележка.
  В посочения пример 3 убиеца / 9 цивилни съотношението е 1 : 3.
  Ако трябва да е 1:4 (както сте препоръчали), то правилното разпределение трябва да бъде
  5 играча = 1 убиец + 4 цивилни
  10 играча = 2 убиеца + 8 цивилни
  15 играча = 3 убиеца + 12 цивилни

  Отговор
 • […] За играта са необходими единствено стандартни карти за игра или бели листи, на които да напишете различните роли, за да могат играчите да си теглят. Правилата на играта, може да прочетете тук. […]

  Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


%d блогъра харесват това: