Sony Reader PRS-300

PRS-300

Поради големия брой книги, които всеки месец купувам /и съответно още по-големия брой, който си пожелавам да имам/ и поради липсата на място в домашната библиотека като подарък получих електронен четец за книги. Ще спасявам горите. 🙂 Едва от вчера чета на него, но обещах на Хели  да го снимам и да опиша впечатленията си от новата придобивка, така че спазвам обещанието си.

Устройството е закупено от познати в Америка на цената, обявена на сайта на Сони – 200 долара. Изпратено е с американската поща (www.usps.com) като бърза поръчка. В БГ е пристигнало за няколко дни, но естествено мъките започват на родна земя. Пратката е задържана на Митница Аерогара София. От там нататък, след доста чакане се свързахме с FedEx(българският спедитор на USPS), които ни казаха, че трябва да изпратим разни бумаги и пълномощно, за да освободят устройството от митницата. Направено беше, като от варненския офис препратиха нещата към софийския. Бързата поръчка се проточи към три седмици, за това парите за този вид доставка ще бъдат върнати. “Експресната” доставка до България е 138 $ (около 180 лв.), но тъй като попада под Митническите закони ((беше написана цената отгоре на пакета). След това има и разни такси, ДДС-та за освобождаване от Митницата. Тъй че ако някой си внася рийдър  да не обявява цена отгоре и да не е спешна доставката, за да не предизвика митничарския интерес и да го доставят директно с куриера, избягвайки митницата.

Та след тези перипети най-после държах в ръцете си дългоочаквания четец. Менюто му е интуитивно. За мен лично е доста сходно с това на ай-пода ми, за това ми е много лесно да боравя с него.  

pdf

Та, четецът е включен към компютъра за да се зареди батерията, която според това, което обещават от Сони, би следвало да издържи на непрекъснато четене 2 седмици. Изчаквам зареждането, мятам две книжки на рийдъра. Едната в pdf формат, а другата в txt. С първия вид проблем няма, но втория вариант излиза във вид на йероглифи, поради невъзможността на устройството да разпознава кирилицата. Проблем, за който бях предупредена. Та веднага се зачитам из сайта на руснаците, които са измислили “русификация” на сони-рийдърите –  ТУК  

Започнах да прилагам описания метод, като естествено сглупих да не послушам добрия съвет да си съхраня някъде първоначалния вид на Сонито. Та, операцията при мен беше несполучлива – изцяло беше подменен и затрит оригиналния firmware. След няколко опита и с помощ от приятели успяхме да накараме рийдъра да чете кирилица. Ура! Загубихме връзка с Е-Book Library обаче. / Е-Book Library е програмката, която се инсталира при включването на четеца към компютъра. Тя позволява да се организира съдържанието на устройството./ Предполагам проблемът може да бъде отстранен, но междувременно установих колко по-приятно и бързо е направо да си слагам книгите в диска на рийдъра и този вариант за сега ме устройва напълно.

Много искам да помогна на тези, които тепърва ще се сблъскват с кирилизирането на своето сони, за това ще се опитам да преведа това, което са написали руснаците като упътване, защото поне за мен беше доста трудно да се справя с този език, въпреки, че толкова години като ученичка съм го учила.

В общи линии:

Изтеглете файлът от ТАЗИ страница. /За да ви позволи тегленето трябва да посетите някоя от рекламираните страници и да постоите на нея 30 секунди./

Предупреждавам, че тази програмка е валидна само за SONY READER PRS-300: 1.0.00.18160 

За да проверите дали вашето устройство е с този номер отидете в Главното меню на рийдъра. От там в Settins – About и сверете номерата.

 Преди да пристъпите към русифицирането се убедете, че батерията на устройството е добре заредена.

И така стъпка по стъпка:

1. Трябва да изключите вашия рийдър. За целта от главното меню: Settins – Advanced Settings – Device Shutdown – Bookmark /това е копчето с нарисуваната на него книжка в дясно от джойстика/

След като изпълните тези действия на екранът трябва да излезе триъгълник с удивителен знак и надпис долу Shutting Down. След няколко секунди рийдърът ще угасне.

–          Сега включете устройството по обичайния начин. /С копченцето POWER надясно/

 2. Трябва да освободите паметта на рийдъра от книгите, които са в наличност.

Този момент е особено важен.  Премахването на книгите може да стане по един от следващите начини:

 А: Премахвате книгите чрез програмата Е-Book Library

 Б: Форматирате вътрешната памет на рийдъра. Това става отново от Главното меню – Settings – Advanced Settings – Format Memory

ВАЖНО: Ако изберете метод Б, то на диска на форматирания рийдър ще намерите само една папка – database. Вие обезателно трябва да създадете още една папка с име: tmp.

Ако всичко е направено правилно в диска на рийдъра трябва да намерите следните папки:

 database

documents

tmp

  В: Може да изтриете книгите от компютъра.  Естествено при свързан рийдър с компютъра. Намирате папката database/media/books и премахвате файловете от там.

3.  Разархивирате изтеглената в началото джаджа, която руснаците наричат “флешер” в папка, която кръстите FLASHER.

4. Включвате рийдъра към компютъра, ако все още не сте го направили.

 5. Запомняте името на основния диск на рийдъра, където се намират папките database, documents и tmр.

6. Затворете всички прозорци свързани с рийдъра, които са се появили на екрана ви, включително и Е-буук лайбрърито.

 7. Сега проверявате вътрешната памет на рийдъра за грешки. За целта изпълняваме следното:

Старт менюто – run. Изписвате [d]cmd[/d] и натискате ентъра. В отворилия се прозорец изписвате: chkdsk името на диска, на който се намира рийдъра: /f

Например: chkdsk H: /f     /като в случая “Н” е името на диска/

Ако се намерят грешки, то на въпросът дали да бъдат отстранени отговаряме с Да.

 8. Копирате съдържанието на папката, която създадохте – FLASHER и го пействате в основния диск на рийдъра, който току що проверихте за грешки. След това съдържанието на диска трябва да е това:

папки:

bin  

database

documents /тази папка може и да не се появи, ако сте форматирали вътрешната памет от самия рийдър/

files.300.1.0.00.18160

Sony Reader

Tmp 

 Файлове:

Flash_opt.sh 

libfskLoad.so

make_opt.sh

myvm2.xml

readme.txt

script.sh 

 9. Повтаряте точки 6 и 7

10. Разделете  рийдъра от компютъра.

11. На екранчето му трябва да се появи следната картина и вие да натиснете бутон с цифрата 5

make image_small

За да потвърдите, че образът е създаден успешно натискате 6.

flash image_small 

И накрая, след като се появи надписът, че всичко е протекло успешно и трябва да се рестартира натискате 9.

 successful_reboot_small                                                                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12. Рестартиране на рийдъра

 13. Включвате рийдъра към компютъра и си слагате каквито книги ви душа иска с помощта на любимата ви програма или чрез уиндоус.

  ВАЖНО: Ако искате да използвате еBook Library, за да качвате книги на рийдъра, то трябва да русифицирате и нея. Шрифтовете на програмата и на устройството трябва да съвпадат, така че си изтеглете шрифтове от руските сайтове.

 Аз по последната точка пропаднах, за това си слагам книгите директно на диска на рийдъра. В папка database избрах папка  media  и си създох папка books  и направо там действам.

!!! Ако кирилизирането на рийдъра ви не се получи, или се затрие оригиналния firmware и блокира напълно (както в нашия случай) – и за това е помислено: този линк от същия руски сайт дава съвет как да се възстанови и да се подкара да работи: http://www.the-ebook.org/forum/viewtopic.php?p=284086#284086

Друг важен момент е форматът на книгите. Значи чете си всякакви формати, но аз съм адски доволна от  lrf формата. Изтеглям си книгите от http://www.chitanka.info. Те са в tхt. За да достигна до желания формат си ги конвертирам с помощта на две програмки.

 1. Избирам си txt – файловете, които искам да чета с рийдъра. Мятам ги на ТОЗИ  конвертор, който съм изтеглила.
 2. После получените FB2 файлове ги мятам на конвертора, който дръпнах от ТУК  /втория ред на таблицата/ и получавам желания LRF формат, който след това мятам съответно на самия рийдър и доволно си чета.

 И в двата конвертора могат да се преобразуват колкото ви душа иска файлове наведнъж, при това бързо и лесно.

 В LRF в самия рийдър книгите се появяват озаглавени на български /аз просто на чужд език книги не съм и качвала/. Може да се търсят по име на автор или по име на книга, но за съжаление не са наредени по азбучен ред, а и с кирилицата се получават някои обърквания, тъй като сортирането става на латиница.

 За момента имам качени към 50 книги, а рийдърът е в състояние да съхранява в себе си към 350.

На самия рийдър има три размера, в които може да се чете книгата: S, M и съответно L. Знам, че има програми, с които предварително да се оформи  книгата така, както читателят иска да изглежда, но не съм се занимавала, а и това, което се получава към момента като резултат ме устройва напълно.

Малко се дразнех на прелистването на страниците, но се свиква. Не се чака толкова, колкото ми се струваше в началото.

В общи линии, първото впечатление от рийдъра /след като премина раздразнението от митницата, кирилизирането и конвертирането/ е доста приятно.

Чете се лесно. И имам толкова книги накуп, между които да избирам и които да са ми винаги под ръка. Без да събират прах по библиотеката! Възхитително. Направо крачка към бъдещето. Знам, че тепърва ще мога да говоря повече за рийдъра и съжалявам, че не мога да давам нужните технически определения за работата с новата ми придобивка, но това е положението. Доволна съм от екранът. Не изморява очите, както сега, когато седя пред монитора.

Смятам да се сдобия с хубаво калъфче с лампичка, пак от Сони, което ще ми позволява да чета по всяко време на денонощието, без да преча на никого. Знаете, че екранчето няма подсветка и съответно си е баш като книга. Т.е. за да четете ви е нужна светлина.

Рапорт даден!

5

7 коментара Add your own

 • 1. Kopo  |  януари 28, 2010 в 4:34 pm

  Убеди ме, че не трябва да си поръчвам рийдър от САЩ.
  Само за справка: V6 http://lbook-bg.com/main.php?page=products и VEB612 http://plesio.bg/ebook-c-69981163/ebook-eb600-6-p-281325.html се продават в България.
  На мен ми подариха V5 (от Гърция, докаран със СПИДИ). Наистина много бързо се свиква с четенето на него, да са живи и здрави добрите хора от Читанката.

  Отговор
  • 2. chinuk  |  януари 28, 2010 в 5:29 pm

   🙂 Абе много пари иначе. Не че така излезе без пари, но пак по-добре от 600 лв. А ако някой има приятели в щатите, които да се прибират честичко към БГ си е много изгодно. Дано паднат малко цените на тия джаджи и да започнат да ги продават и насам.
   Иначе наистина да живей екипът на Читанка!

   Отговор
   • 3. Kopo  |  януари 29, 2010 в 12:57 pm

    Вече се продават и тук 2 вида четци, Киндъл се доставя и за България (не че го препоръчвам, но преди 6 месеца не беше достъпен), обаче е-книгите на български са откровенно липсващи. Всъщност не съм виждал родно издателство дори да намеква, че ще ги предлага (освен Буквите). Аз лично съм склонен да се бръкна за някаква разумна сума и да си взема каквото искам, а не каквото е качено в Читанката или торентите.

   • 4. chinuk  |  януари 29, 2010 в 1:37 pm

    И аз много ще се радвам ако най-после измислят как да продават е-книги в България. Имаше доста статии за пиратстването на книги и как по този начин убиваме книгите. То направо съвестно да ти стане, но като няма друг вариант за хората с е-четци…ще крадем. Иначе с удоволствие ще си платя за любимите автори. Стига наистина да са разумни цени.

 • 5. Модерната вещица  |  септември 29, 2010 в 8:21 am

  Рапорт приет. Имам същия, само че ярко розов. Не съм си играла да човъркам firmware, експортвам и чета от .pdf, но вградените в pdf заглавия на български излизат на маймуница и направо ме убива докато намеря търсената книга. Може би си струва да си поиграя да поправя проблема.

  Батерията ми държи по-малко от обещаното, но все пак доста време.

  Въпрос! На ярка слънчева светлина как се държи устройството? Не би трябвало e-ink да се влияе, но моите букви избледняват силно. А устройството е съвсем ново и е купено от официалния представител.

  Отговор
  • 6. chinuk  |  септември 29, 2010 в 8:55 am

   Здравей! Много съм доволна от моята джаджа. На ярко слънце сякаш не съм го изпробвала. Обикновено съм все на сянка някъде, а там се държи добре. Батерията може да пада по-бързо, защото четеш в пдф формат? Поне предполагам де. При мен поне доста повече бави, когато са пдф книгите и предполагам се натоварва малко повече самия рийдър. Иначе чета в lrf и съм адски доволна. Ако ще пипаш firmware, не прави горното дето съм го описала, защото сега си излезе направо версия на сони за различните езици, което предполагам е по-добрия вариант от съмнителното русифициране. Ето тук: http://ebookapplications.com/

   Отговор
   • 7. Модерната вещица  |  октомври 5, 2010 в 8:45 am

    Искам само да отбележа, че с новия firmware на eBook Applications, четенето на pdf ми е проблемно. Ако шрифта е твърде ситен, след resize се получава хоризонтален скрол. Не съм открила как да се справя с това.

    С обикновени текстови файлове, които са другия ми препочитан формат, нямам проблем никакъв. Но повечето ми складирани книги за четене са pdf.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


%d блогъра харесват това: