Sony Reader Pocket Edition – PRS-300

ноември 2, 2009 at 2:43 pm 13 коментара

PRS-300

Поради големия брой книги, които всеки месец купувам /и съответно още по-големия брой, който си пожелавам да имам/ и поради липсата на място в домашната библиотека като подарък получих електронен четец за книги. Ще спасявам горите. 🙂 Едва от вчера чета на него, но обещах на Хели  да го снимам и да опиша впечатленията си от новата придобивка, така че спазвам обещанието си.

Устройството е закупено от познати в Америка на цената, обявена на сайта на Сони – 200 долара. Изпратено е с американската поща (www.usps.com) като бърза поръчка. В БГ е пристигнало за няколко дни, но естествено мъките започват на родна земя. Пратката е задържана на Митница Аерогара София. От там нататък, след доста чакане се свързахме с FedEx(българският спедитор на USPS), които ни казаха, че трябва да изпратим разни бумаги и пълномощно, за да освободят устройството от митницата. Направено беше, като от варненския офис препратиха нещата към софийския. Бързата поръчка се проточи към три седмици, за това парите за този вид доставка ще бъдат върнати. “Експресната” доставка до България е 138 $ (около 180 лв.), но тъй като попада под Митническите закони ((беше написана цената отгоре на пакета). След това има и разни такси, ДДС-та за освобождаване от Митницата. Тъй че ако някой си внася рийдър  да не обявява цена отгоре и да не е спешна доставката, за да не предизвика митничарския интерес и да го доставят директно с куриера, избягвайки митницата.

Та след тези перипети най-после държах в ръцете си дългоочаквания четец. Менюто му е интуитивно. За мен лично е доста сходно с това на ай-пода ми, за това ми е много лесно да боравя с него.  

pdf

Та, четецът е включен към компютъра за да се зареди батерията, която според това, което обещават от Сони, би следвало да издържи на непрекъснато четене 2 седмици. Изчаквам зареждането, мятам две книжки на рийдъра. Едната в pdf формат, а другата в txt. С първия вид проблем няма, но втория вариант излиза във вид на йероглифи, поради невъзможността на устройството да разпознава кирилицата. Проблем, за който бях предупредена. Та веднага се зачитам из сайта на руснаците, които са измислили “русификация” на сони-рийдърите –  ТУК  

Започнах да прилагам описания метод, като естествено сглупих да не послушам добрия съвет да си съхраня някъде първоначалния вид на Сонито. Та, операцията при мен беше несполучлива – изцяло беше подменен и затрит оригиналния firmware. След няколко опита и с помощ от приятели успяхме да накараме рийдъра да чете кирилица. Ура! Загубихме връзка с Е-Book Library обаче. / Е-Book Library е програмката, която се инсталира при включването на четеца към компютъра. Тя позволява да се организира съдържанието на устройството./ Предполагам проблемът може да бъде отстранен, но междувременно установих колко по-приятно и бързо е направо да си слагам книгите в диска на рийдъра и този вариант за сега ме устройва напълно.

Много искам да помогна на тези, които тепърва ще се сблъскват с кирилизирането на своето сони, за това ще се опитам да преведа това, което са написали руснаците като упътване, защото поне за мен беше доста трудно да се справя с този език, въпреки, че толкова години като ученичка съм го учила.

В общи линии:

Изтеглете файлът от ТАЗИ страница. /За да ви позволи тегленето трябва да посетите някоя от рекламираните страници и да постоите на нея 30 секунди./

Предупреждавам, че тази програмка е валидна само за SONY READER PRS-300: 1.0.00.18160 

За да проверите дали вашето устройство е с този номер отидете в Главното меню на рийдъра. От там в Settins – About и сверете номерата.

 Преди да пристъпите към русифицирането се убедете, че батерията на устройството е добре заредена.

И така стъпка по стъпка:

1. Трябва да изключите вашия рийдър. За целта от главното меню: Settins – Advanced Settings – Device Shutdown – Bookmark /това е копчето с нарисуваната на него книжка в дясно от джойстика/

След като изпълните тези действия на екранът трябва да излезе триъгълник с удивителен знак и надпис долу Shutting Down. След няколко секунди рийдърът ще угасне.

–          Сега включете устройството по обичайния начин. /С копченцето POWER надясно/

 2. Трябва да освободите паметта на рийдъра от книгите, които са в наличност.

Този момент е особено важен.  Премахването на книгите може да стане по един от следващите начини:

 А: Премахвате книгите чрез програмата Е-Book Library

 Б: Форматирате вътрешната памет на рийдъра. Това става отново от Главното меню – Settings – Advanced Settings – Format Memory

ВАЖНО: Ако изберете метод Б, то на диска на форматирания рийдър ще намерите само една папка – database. Вие обезателно трябва да създадете още една папка с име: tmp.

Ако всичко е направено правилно в диска на рийдъра трябва да намерите следните папки:

 database

documents

tmp

  В: Може да изтриете книгите от компютъра.  Естествено при свързан рийдър с компютъра. Намирате папката database/media/books и премахвате файловете от там.

3.  Разархивирате изтеглената в началото джаджа, която руснаците наричат “флешер” в папка, която кръстите FLASHER.

4. Включвате рийдъра към компютъра, ако все още не сте го направили.

 5. Запомняте името на основния диск на рийдъра, където се намират папките database, documents и tmр.

6. Затворете всички прозорци свързани с рийдъра, които са се появили на екрана ви, включително и Е-буук лайбрърито.

 7. Сега проверявате вътрешната памет на рийдъра за грешки. За целта изпълняваме следното:

Старт менюто – run. Изписвате [d]cmd[/d] и натискате ентъра. В отворилия се прозорец изписвате: chkdsk името на диска, на който се намира рийдъра: /f

Например: chkdsk H: /f     /като в случая “Н” е името на диска/

Ако се намерят грешки, то на въпросът дали да бъдат отстранени отговаряме с Да.

 8. Копирате съдържанието на папката, която създадохте – FLASHER и го пействате в основния диск на рийдъра, който току що проверихте за грешки. След това съдържанието на диска трябва да е това:

папки:

bin  

database

documents /тази папка може и да не се появи, ако сте форматирали вътрешната памет от самия рийдър/

files.300.1.0.00.18160

Sony Reader

Tmp 

 Файлове:

Flash_opt.sh 

libfskLoad.so

make_opt.sh

myvm2.xml

readme.txt

script.sh 

 9. Повтаряте точки 6 и 7

10. Разделете  рийдъра от компютъра.

11. На екранчето му трябва да се появи следната картина и вие да натиснете бутон с цифрата 5

make image_small

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За да потвърдите, че образът е създаден успешно натискате 6.

flash image_small 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

И накрая, след като се появи надписът, че всичко е протекло успешно и трябва да се рестартира натискате 9.

 successful_reboot_small                                                                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12. Рестартиране на рийдъра

 13. Включвате рийдъра към компютъра и си слагате каквито книги ви душа иска с помощта на любимата ви програма или чрез уиндоус.

  ВАЖНО: Ако искате да използвате еBook Library, за да качвате книги на рийдъра, то трябва да русифицирате и нея. Шрифтовете на програмата и на устройството трябва да съвпадат, така че си изтеглете шрифтове от руските сайтове.

 Аз по последната точка пропаднах, за това си слагам книгите директно на диска на рийдъра. В папка database избрах папка  media  и си създох папка books  и направо там действам.

!!! Ако кирилизирането на рийдъра ви не се получи, или се затрие оригиналния firmware и блокира напълно (както в нашия случай) – и за това е помислено: този линк от същия руски сайт дава съвет как да се възстанови и да се подкара да работи: http://www.the-ebook.org/forum/viewtopic.php?p=284086#284086

Друг важен момент е форматът на книгите. Значи чете си всякакви формати, но аз съм адски доволна от  lrf формата. Изтеглям си книгите от http://www.chitanka.info. Те са в tхt. За да достигна до желания формат си ги конвертирам с помощта на две програмки.

 1. Избирам си txt – файловете, които искам да чета с рийдъра. Мятам ги на ТОЗИ  конвертор, който съм изтеглила.
 2. После получените FB2 файлове ги мятам на конвертора, който дръпнах от ТУК  /втория ред на таблицата/ и получавам желания LRF формат, който след това мятам съответно на самия рийдър и доволно си чета.

 И в двата конвертора могат да се преобразуват колкото ви душа иска файлове наведнъж, при това бързо и лесно.

 В LRF в самия рийдър книгите се появяват озаглавени на български /аз просто на чужд език книги не съм и качвала/. Може да се търсят по име на автор или по име на книга, но за съжаление не са наредени по азбучен ред, а и с кирилицата се получават някои обърквания, тъй като сортирането става на латиница.

 За момента имам качени към 50 книги, а рийдърът е в състояние да съхранява в себе си към 350.

На самия рийдър има три размера, в които може да се чете книгата: S, M и съответно L. Знам, че има програми, с които предварително да се оформи  книгата така, както читателят иска да изглежда, но не съм се занимавала, а и това, което се получава към момента като резултат ме устройва напълно.

Малко се дразнех на прелистването на страниците, но се свиква. Не се чака толкова, колкото ми се струваше в началото.

В общи линии, първото впечатление от рийдъра /след като премина раздразнението от митницата, кирилизирането и конвертирането/ е доста приятно.

Чете се лесно. И имам толкова книги накуп, между които да избирам и които да са ми винаги под ръка. Без да събират прах по библиотеката! Възхитително. Направо крачка към бъдещето. Знам, че тепърва ще мога да говоря повече за рийдъра и съжалявам, че не мога да давам нужните технически определения за работата с новата ми придобивка, но това е положението. Доволна съм от екранът. Не изморява очите, както сега, когато седя пред монитора.

Смятам да се сдобия с хубаво калъфче с лампичка, пак от Сони, което ще ми позволява да чета по всяко време на денонощието, без да преча на никого. Знаете, че екранчето няма подсветка и съответно си е баш като книга. Т.е. за да четете ви е нужна светлина.

Рапорт даден!

5

Entry filed under: С чаша горещо кафе.

Колко трудно е да не казваш „Не“ Шофьор

13 коментара Add your own

 • 1. wakeop  |  ноември 4, 2009 в 4:12 pm

  Цветенце, така и така си подхванала джаджата в тестов режим… можеш да пробваш и този конвертор: http://www.lib2go.com/
  Дали се справя с кирилицата примерно… Но не му хвърляй txt-тата от читанката, че те са с особено форматиране, най-добре чист текст от някъде 🙂

  Иначе lrf-то изглежда на твоя рийдър точно както FB2 на моя… само че аз съм сложила несерифен шрифт в настройките (по-малко ми мори очите).
  10х за постчето пак 🙂

  Отговор
 • 2. Julia  |  декември 14, 2009 в 9:01 am

  Здравейте, аз се опитах да сваля файлът от посочения руски сайт, но въпреки че постоях 30 сек и то неведнъж на сайтовете на спонсорите, ми се появявашв pop up, с който ме предупреждаваха, че не мога да свяла файла и че трябва да се „абонирам“ за услугата. Опитах се няколко пъти, но все със същия неуспех. Бихте ли помогнали? Благодаря предварително. Юлия

  Отговор
  • 3. chinuk  |  декември 14, 2009 в 9:41 am

   Юлия, ако ми оставите ваш e-mail ще ви изпратя файла /към 342 Кб/.

   Отговор
 • 4. силвия  |  декември 14, 2009 в 3:33 pm

  Здравейте,аз имам SONY-PRS 505 от м. август 2009 и мога да ви кажа че съм много доволна.Този модел на SONY чете pdf формат. По магазините около Коледа пуснаха и SONY 600 и мисля че и той чете pdf.

  Отговор
  • 5. chinuk  |  декември 30, 2009 в 6:26 am

   Те май всички модели на сони познават pdf-формата. Просто той е по-тежичък и поне на моя рийдър му трябва малко повечко време, за да реагира, когато отгръщам страниците.

   Отговор
 • 6. durankulak  |  май 19, 2010 в 8:34 am

  Вие от Варна ли сте аз искам да си купя такова чудо но бих искал да го поразгледам като хората а в магазина на Сони това май е невъзможно. БГ представа за търговията какво да се прави 😦

  Отговор
  • 7. chinuk  |  май 20, 2010 в 4:48 pm

   От Варна съм, да. В магазините на Сони в България има ли ги вече? Ако да, това е чудесна новина. Ако искате оставете си е-мейла и ще се разберем нещо за среща и оглед на джаджата. 🙂

   Отговор
 • 8. durankulak  |  май 21, 2010 в 1:38 pm

  мейла ми е reklama [at] shabla.be. да устройството го има има и PRS600 по големичкия, но в магазина дори не бяха заредени батериите им

  Отговор
 • 9. Margo  |  ноември 5, 2010 в 11:42 am

  Здравейте, една хитринка от мен:
  няма нужда да се мъчите да го кирилизирате. Просто всички книги на български трябва да са в PDF и заглавията да са с латински букви. За да ви се изобразява правилно библиотеката махнете от пдф-ите meta data-та, която можете да намерите в отворения документ на properties, meta data – изтрийте каквото има.
  Поздрави

  Отговор
  • 10. chinuk  |  август 17, 2012 в 7:55 am

   🙂 Да, то проблемът е, че PDF е малко по-тромав и неподлежащ на редакции.

   Отговор
   • 11. Лиляна Йосифова  |  август 20, 2012 в 9:43 pm

    Благодаря за вниманието! Справих се с проблема чрез PDF, засега. В България компанията ми от приятели е повечето от IT спецове, затова няма да рискувам сама да преинсталирам. Като си отида, ще направя и това, обаче, защото ПДФ-те са наистина тежки. Благодаря!

 • 12. Лиляна Йосифова  |  август 12, 2012 в 8:27 am

  Здравейте, моят модел е PRS-300.10.00.24180. Приложим ли е методът посочен тук?

  Отговор
  • 13. chinuk  |  август 17, 2012 в 7:53 am

   Малко късно отговарям, за което се извинявам. Не съм сигурна дали ще проработи, но нищо не пречи да опитате. Непременно преди това запазете някъде оригиналния firmware, за да може да си възстановите нещата такива, каквито са били. Успех!

   Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Последни коментари

anjela за Непушачи VS Пушачи
anjela за Непушачи VS Пушачи
Kamelia Nikolova за Непушачи VS Пушачи
Лиляна Йосифова за Sony Reader Pocket Edition –…
chinuk за Sony Reader Pocket Edition –…

%d блогъра харесват това: