Семействата без брак

октомври 5, 2010 at 7:10 am 8 коментара

Съвсем наскоро участвах в дискусия за плюсовете и минусите на брака. В общи линии всеки си даваше своето мнение по въпроса какво печели човек, когато сключи брак и отживелица ли е тази стъпка? Моята лична позиция е, че бракът е нещо излишно. Това обаче не ми пречи да разбирам защо много хора сключват брак и имат желание да развият любовта и връзката си в тази посока. Оттам нататък обаче дискусията заби в неочаквана за мен посока. На преден план някак си изникна симпатичното въпросче: „Семейства ли са семействата без брак?“ Аз никога не съм виждала разлика между моето семейство и семейството на приятелите ми, които са женени. Да, аз съм от тези, които имат мъж, дом, дете, но не съм сключила брак. Смятаме го за нещо ненужно.  Никога не съм се замисляла над това как някой може да възприеме моето семейство и дали няма да го сметне за…грешно? В следващия момент някой казва, че разлика между сключилите брак и несключилите такъв има и че вторите всъщност не са семейство, а просто съквартиранти. Ок, това не е кой знае колко вълнуващо, но следва въпросът: „Как ще обясниш ти на детето си, че на Пенчо родителите са женени, а неговите не?“ Изтръпнах, защото в случая се замислих не толкова какво ще обяснявам аз на моето дете, а какво ли са обяснявали у дома на Пенчо, за да ми бъде зададен такъв въпрос?

Entry filed under: С чаша горещо кафе.

Не съм виновна! Непушачи VS Пушачи

8 коментара Add your own

 • 1. lilia  |  октомври 5, 2010 в 7:40 am

  Именно от тези последствия на сексуалната революция църквата сега бере плодове, които не са добри.Огромен е броя на децата изоставени поради липса на възможности за гледане и изучаване.Отново се гледа на брака като мярка поддържаща сигурността в обществото относно отглеждането на здраво поколение

  Отговор
 • 2. chinuk  |  октомври 5, 2010 в 8:02 am

  Не те разбирам? Какво общо има църквата? Много хора сключват само граждански брак, без църковен такъв. Между изоставените деца и липсата на брак също не откривам връзка.

  Отговор
 • 3. Модерната вещица  |  октомври 5, 2010 в 8:40 am

  Тъкмо това обяснявах сутринта на колежката. Българската жена и без това не получава кой знае каква издръжка след развода, нито пък халката е талисман срещу изоставяне, та затова няма и голям стимул да встъпва в брак поначало.

  Отговор
 • 4. ivaylo  |  октомври 13, 2010 в 12:47 am

  Брака дава сигурност за жената, че съпругът й ще се грижи за нея и детето им. Мъжете сравнително лесно могат да отидат при друга жена, ако не са обвързани с брак. Това е генетично заложено в тях (полигамията) и не може да се промени, ако няма ясни правни рамки в обществото.

  Отговор
  • 5. chinuk  |  октомври 13, 2010 в 9:03 am

   🙂 Бракът не може да даде сигурност на една жена, че мъжът и ще се грижи за нея и детето им. Ако някой иска да си хване шапката и да си замине, няма какво да го спре. Ако някой е безотговорен и не желае да се грижи за хората, които разчитат на него, ще си остане такъв С или Без брак. Примери за това колкото иска човек. Но темата всъщност съвсем не е за плюсовете и минусите на един брак. По-скоро ме притеснява мнението, че на хората, които живеят без брак и на техните деца не всички гледат с добро око.

   Отговор
   • 6. wakeop  |  октомври 14, 2010 в 12:27 pm

    Като гледаш коментарите по-горе, как мислиш гледа средностатистическия български гражданин на брака? 🙂
    Точно като на договор за издръжка, нищо друго.

    Я не се тормози за глупости :))
    Ако толкова се притесняваш какво ще обяснява малкия за връзката на родителите си в училище, костюмирай половинката, облечи една бяла рокля, направете 10-тина снимки и метнете една в рамка – да си я закачите в хола.
    Готово, женени сте 🙂
    А финансовите ви, имуществени и други подобни взаимоотношения с любимия са си ваша работа, не на госпожата в детската градина, нито на родителите на приятелчетата на хлапето.

 • 7. chinuk  |  октомври 14, 2010 в 12:35 pm

  🙂 Хаха 🙂 Представям си просто фото сесията. Голям майтап. Скоро попаднах на мнения, че тези, които не сключват брак всъщност не се обичат и че Брак = Любов. Също голям майтап. А това, че взаимоотношенията в моето семейство са си лични и не би следвало никой да се вълнува от тях е вярно. Кофти е просто, че някой там си възпитава децата да не гледат с добро око на различните. Щом тази малка разлика е вълнуваща, какво ли остава за големите?

  Отговор
  • 8. Копо  |  ноември 6, 2010 в 9:49 am

   Бракът е като счетоводството и теологията – лишена от смисъл концепция, която се крепи само и единствено на вярата на достатъчно голяма група индивиди в нейаната смисленост.
   Останалото достатъчно добре го схващаш и сама – или сте заедно и отглеждате заедно децата си, или не сте. И в 2-та случая бялата рокля, подписа на лист хартия и т.н. не играят никаква съществена роля.

   Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Последни коментари

anjela за Непушачи VS Пушачи
anjela за Непушачи VS Пушачи
Kamelia Nikolova за Непушачи VS Пушачи
Лиляна Йосифова за Sony Reader Pocket Edition –…
chinuk за Sony Reader Pocket Edition –…

%d блогъра харесват това: