Голямото четене

март 23, 2009 at 9:27 am 5 коментара

„Голямото четене“ приключи вчера вечерта. Не мога да кажа, че съм изненадана от резултатите, но до последно се надявах да не се окажа права. На първо място е „Под Игото“ на Вазов. Оказва се, че любимите книги на българина са…българските. Първите пет места са именно за български автори. „Време разделно“, „Тютюн“ и „Железният светилник“. Не мога да си изкривя душата и да кажа, че това са лоши книги. Чела съм ги като ученичка. Да, впечатлена бях. Вълнувах се с главните герои. Историите в книгите ми бяха интересни, само че…продължих да чета и попаднах на много по-вълнуващи и интересни книги. Книги, които съм препрочитала и ще препрочитам и по-нататък. Аз лично гласувах за „Зорбас“, защото това е книгата, която ме развълнува и ме накара да искам да танцувам, вместо да говоря. Книгата, в която героят не бе нито добър, нито лош…не се бореше за свобода…а живееше както му душа иска. Другата книга, която по моите критерии отговаря на любима книга е „Пътеводител на галактическия стопаджия“, защото не помня колко пъти съм я чела. Препрочитам я с удоволствие всяка година и всеки път откривам нещо ново хитро и остроумно. И просто не мога да не съм опечалена от класацията, защото все ми се струва, че е гласувано не за „любима книга“, а от чисто патриточни подбуди. Не съм срещала човек, чиято любима книга да е „Под игото“. В едно от предните места си спомням, че бяха „Записки по българските възстания“?!!! Вие познавате ли някой, който да харесва „Записки по българските възстания“? Толкова ли стойностната литература, с която се е запознал българския читател се изчерпва със задължителните в училище книги? Колкото и добри книги и писатели да имаме, да ме прощават, но има по-добри книги и автори извън страната ни. Факт, който много добре знаем и разбираме, стига да не гласуваме. Виж, когато гласуваме, то България е номер едно и всичко в страната ни е първо качество. Най-доброто. Какво там ще гласувам за разните тъпи чужденци? Ей го на Вазов. Ей го на Талев. Ей го на Димов. Да са лоши? Не са. Ама чак пък най-доброто в литературата! Чак пък най-любими!

http://4etene.bnt.bg/bg/

Entry filed under: С чаша горещо кафе.

Любов Coffee

5 коментара Add your own

 • 1. mierin  |  март 25, 2009 в 5:50 pm

  Happy Birthday, baby:-)

  Пожелавам ти много много усмивки:-)

  Отговор
 • 2. chinuk  |  март 25, 2009 в 8:26 pm

  🙂 Благодаря! Усмивки и на твоята улица да има!

  Отговор
 • 3. Maximilian  |  април 15, 2009 в 9:35 pm

  Ми че те хората като не са чели друго освен задължителното в по-голямата си част …

  Отговор
 • 4. azz  |  септември 22, 2009 в 7:02 pm

  Ами лично аз харесвам много записките и си ги препрочитам редовно, а също и ТРИлогията на Талев. Това че автора харесва оределен тип книги не означава че всички са като него/нея.

  Отговор
 • 5. chinuk  |  септември 22, 2009 в 7:23 pm

  🙂 Тъй ли? Пък аз си мислех, че всички сме еднакви и естествено, че всички приличат на мен.

  Споделям лично мнение и лични впечатления. Сред моите познати не съм забелязала почитатели на Записките и поради тази причина съм настроена скептично. Още повече, че за мен книгата няма художествена стойност, а по-скоро я разглеждам като исторически документ. Естествено, това е лична оценка и не твърдя, че мнението ми е общовалидно. Ето, Вие, във Вашия блог може да изкажете възхищението си от българската литература и да споделите радостта си от класацията. За това са личните блогове. Всеки да си каже какво му се нрави и какво не.

  Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Последни коментари

anjela за Непушачи VS Пушачи
anjela за Непушачи VS Пушачи
Kamelia Nikolova за Непушачи VS Пушачи
Лиляна Йосифова за Sony Reader Pocket Edition –…
chinuk за Sony Reader Pocket Edition –…

%d блогъра харесват това: